Sea Walking Activity : Aktiviti Menerokai Alam Laut Di Sabah

Pernahkah anda terfikir untuk menjadi superhero ala-ala aquaman untuk menerokai alam laut? Kini impian korang mungkin jadi kenyataan kerana anda boleh pergi ke aktiviti menerokai alam laut di sabah. Di Sabah sekarang, terdapat satu aktiviti yang dipanggil “Sea Walking Activity” di pulau manukan, Sabah.

Dengar pon dah menarikkan apatah lagi nak mencubanya. Melancong ke Sabah tanpa aktiviti scuba diving, snorkeling even just terapung sahaja di laut dan sewaktu dengannya memanglah tidak sah. Untuk aktiviti  sea walking ini yang merupakan acara berjalan-jalan di bawah laut sedalam 3 – 5 meter. Kita seperti berjalan di dlm akuarium yg penuh dgn ikan-ikan yg sedang berenang dan pelancong yg turun ke dalam laut ni

Jika anda ingin membuat aktiviti ini, pastikan anda jenis tidak takut akan air laut. Sebelum memulakan aktiviti ini, anda akan diberikan dengan bantuan helmet yang dipanggil helmet diving system seberat 35 kg. Ia bertujuan untuk bagi udara kepada anda dan anda mampu bernyawa dibawah air. Berjalan laut adalah sukan laut baru yang membolehkan seseorang menikmati dunia bawah laut tanpa perlu menguasai kemahiran skuba.

Masih ada beberapa aspek teknikal untuk jalan laut, termasuk menyamakan kedudukan, seperti yang harus anda lakukan dalam selam skuba. Maksudnya ialah anda harus menyamakan tekanan di telinga anda dengan meraih helmet anda untuk memasang hidung dan menekan dengan lembut dengan meniup (seperti yang anda lakukan di dalam pesawat ketika telinga anda merasa seperti mereka perlu muncul). Ia mudah dilakukan kerana bahagian bawah topi keledar anda terbuka (air tetap keluar dari tekanan). Bahagian yang baik adalah kerana anda memakai topi keledar dan tidak ada alat snorkel yang tidak kemas, anda masih boleh memakai cermin mata dan bernafas seperti anda di atas air. Dan bagi mereka yang tidak boleh berenang, jangan risau, anda tidak perlu melakukannya, kerana anda berjalan!

Jadi jom semua kita pergi berjalan-jalan didalam air di Sabah!!!!!

Mengenai Sea Walking – https://www.sabahtourism.com/activity/sea-walking/?locale=en

Related Posts