5 Tempat Menarik Di Langkawi Yang Korang Wajib Pergi

Terdapat beberapa tempat yang menarik di Langkawi yang boleh dilawati bersama keluarga dan rakan-rakan. Langkawi bukan sahaja terkenal dengan pantai dan pulau yang cantik malah ia juga terdapat banyak aktiviti dan tempat menarik di hutan dan di bukit.

SOP Yang Wajib Patuhi dan Aktiviti Yang Dibenarkan di Langkawi

Image

Sekarang korang dah tahu apa aktiviti dan SOP yang perlu kita patuhi sekiranya kita merancang untuk bercuti di Langkawi. SOP ini hanya berkuatkuasa sehingga tarikh yang akan diberitahu kelak. Jom kita tengok apa aktiviti dan tempat menarik di Langkawi yang korang wajib pergi!

Kereta Kabel Langkawi

 

Langkawi Sky Cab (Cable Car) Admission Ticket 2021

Sangat rugi sekiranya anda bercuti di Langkawi tetapi tidak singgah di Kereta Kabel Langkawi yang terpanjang di dunia! Kereta Kabel Langkawi telah mencipta rekod ‘Malaysian Book of Records’. Dengan menggunakan teknologi yang didatangkan dari Switzerland, ia amat selamat untuk semua penumpang. Anda akan dapat melihat panorama flora dan fauna di sekitar hutan belantara, Air Terjun Telaga Tujuh, dan lautan biru sehinggalah ke kepulauan di Thailand yang mengujakan melalui tingkap dan melalui lantai kacanya.

Lokasi: Gunung Mat Chincang, barat laut Pulau Langkawi, Kedah, Malaysia

Panjang laluan kereta kabel: 919.5 meter

Masa yang diambil untuk sampai ke puncak: 15 minit

Ketinggian: 708 meter

Waktu Operasi: 9.30 am – 7.00pm (setiap hari)

 

Harga Tiket Cable Car Langkawi Terkini - SEMAKAN MY

 

Dataran Lang

 

Tempat Menarik Di Langkawi

Datarang Lang merupakan mercu tanda di Langkawi. Langkawi dikaitkan dengan burung helang kerana berdasarkan bahasa Melayu klasik, ‘kawi’ bermaksud perang yang kemerahan, manakala ‘lang’ pula adalah daripada perkataan ‘helang’, maka, Langkawi bermaksud burung helang yang berwarna perang kemerahan. Jadi, sudah wajib bagi semua pelancong untuk bergambar di Dataran Lang sebagai kenangan dan tanda anda pernah bercuti di Langkawi!

Lokasi: Dataran Helang, Kuah, Langkawi, Kedah

Waktu Operasi: 24 jam

 

Langkawi Underwater World

 

Langkawi Underwater World

Underwater World Langkawi adalah salah satu aquaria yang terbesar di rantau Asia yang beroperasi sejak tahun 1995 dan sebesar hampir enam ekar yang menempatkan 4,000 spesies haiwan laut. Di sana juga terdapat terowong besar sepanjang 15 meter di mana anda dapat melihat secara dekat spesies haiwan laut yang besar seperti jerung, ikan pari gergasi, ikan kerapu dan penyu.

LokasiZon Pantai Cenang, Mukim Kedawang, 07000, Langkawi

Waktu Operasi: Hari Biasa & Hujung Minggu (10.00 am – 6.00 pm) | Cuti Umum & Cuti Sekolah (9.30 am – 6.30 pm)

Waktu Makan Haiwan Setiap Hari:

  • African Penguins: 11.00 am – 2.45 pm
  • Rockhopper Penguins: 11.15 am – 3.00 pm
  • Tunnel Tank: 3.30 pm

Harga Tiket:

  • Dewasa – RM33 (Beserta MyKad)
  • Kanak-kanak – RM23 (Beserta MyKad)
  • Warga Emas – RM29 (Beserta MyKad)

Muzium 3D Langkawi

 

Sesiapa yang meminati seni, Muzium 3D Langkawi akan menjadi salah satu tempat kesukaan anda kerana di sini terdapat lebih 200 karya seni yang dipaparkan. Muzium ini mempunyai keunikan tiga dimensi yang tersendiri seperti Zon Interaktif 1 dan 2, Zon Malaysia, Zon Akuarium, Zon Klasik, Zon Main Hall, Zon Fantasi, Zon Safari dan Zon Ilusi Optik. Malah, di sini juga terdapat persembahan video 3D yang amat menyeronokkan dan pastinya dapat memukau mata anda semua.

Untuk memasuki muzium ini, anda perlu tanggalkan kasut dan simpan di tempat yang telah disediakan untuk mengelakkan lukisan kotor atau rosak. Selain itu, anda juga akan dibekalkan dengan sepasang stokin untuk dipakai sepanjang berada di dalam muzium.

Lokasi: Oriental Village Burau Bay, 07000 Langkawi

Waktu Operasi: 9 am – 6 pm

Tiket: Dewasa RM30 | Kanak-kanak RM20

 

Skytrex Adventure Langkawi

 

Skytrex Adventure Langkawi Image

Skytrex Adventure Langkawi merupakan satu aktiviti yang lasak seperti flying fox, panjat tangga, meniti kayu, meniti tali dan banyak lagi sekaligus dapat menikmati pemandangan yang mengujakan di Gunung Mat Chincang. Anda boleh memilih pakej mengikut kemampuan dan keyakinan anda.

Jenis Cabaran

 

1) little legend adventure : Ada 23 permainan yang sesuai dengan kanak-kanak dan semua peringkat umur. Aktiviti ini kurang mencabar. Aktiviti dibuat dengan ketinggian 3 hingga 5 meter.

2) Eagle Thrill : Ada 29 permainan, jarak trek melebihi 600 meter, 8 flying foxes, 5 cabaran horizontal, 5 cabaran ascending, 5 cabaran descending.

3) Island Extreme : 33 permainan, jarak trek melebihi 700m, 15 flying foxes, 5 cabaran horizontal, 3 cabaran ascending, 3 cabaran descending.

Kriteria Peserta

 

Berat badan: Tidak lebih daripada 100 kg

Tinggi: Tidak kurang 1.5 meter

Disini faktor keselamatan sangat diutamakan. Sebelum memulakan aktiviti anda akan diberi taklimat. Pakaian yang sesuai untuk aktiviti lasak akan diberikan demi menjaga keselamatan.Anda juga boleh memilih untuk melakukan aktiviti di sini mengikut tahap yang berbeza iaitu Beginner, Intermediate dan Expert.

Lokasi: Jalan Teluk Yu, Kampung Kok, 07000 Langkawi, Kedah, Malaysia.

Waktu Operasi: 9.00 am – 6.00 pm

 

Related Posts