Destinasi Menarik Untuk Dikunjungi Di Jepun

Jepun mempunyai banyak destinasi yang ditawarkan tetapi di mana anda harus bermula? Ini adalah pilihan kami untuk destinasi menarik untuk dikunjungi di Jepun, sesuai untuk lawatan pertama atau kedua anda ke negara ini.

Saya telah memasukkan perkara kegemaran kami untuk dilakukan di setiap tempat, berapa lama menghabiskan masa di sana, dan tempat kami menginap. Di akhir catatan, anda akan menemui peta semua destinasi Jepun ini untuk mula merancang laluan anda.

1. Kyoto

Sekiranya anda hanya mempunyai masa untuk satu destinasi sahaja di Jepun, jadikan ia Kyoto. Ini adalah Jepun tradisional seperti yang anda bayangkan — geisha dengan kimono berwarna terang yang muncul dari rumah teh kayu, hutan buluh, kuil dan kuil dalam emas dan perak dan merah, taman Zen kerikil, rak yang rumit yang disajikan di piring lakuer, upacara minum teh yang indah, dan pasar yang penuh dengan ramuan menarik tetapi tidak dapat dikenal pasti.

Bangunan tinggi konkrit di pusat bandar Kyoto boleh mengecewakan, jadi menuju ke pergunungan ke kawasan sekitarnya di mana anda akan menemui jalan-jalan batu yang sempit, rumah-rumah kayu tua, bhikkhu berjubah yang mengalir, dan suara nyanyian dan gong dari banyak orang kuil dan kuil.

2. Tokyo

Sekiranya Kyoto adalah jantung Jepun tradisional, Tokyo adalah rakan sejenisnya yang moden. Di sinilah anda akan menjumpai pencakar langit, bandar yang bising, persimpangan pejalan kaki yang sibuk, fesyen remaja yang gila, dan banyak restoran yang sangat lazat. Sekiranya semua yang anda lakukan di Tokyo adalah makan, anda akan mendapat masa yang menakjubkan — walaupun sebagai vegetarian kami makan dengan baik.

Tokyo juga merupakan rumah bagi beberapa aktiviti paling pelik yang pernah kita lakukan. Dari kafe bertemakan  kucing, burung hantu, pembantu rumah, robot,  hingga pertunjukan dan arcade yang terlalu banyak deria hingga go-karting cosplay.

3. Hakone

Gunung Fuji ada di senarai tempat orang yang mesti dikunjungi di Jepun, tetapi mercu tanda Jepun ini mesti dilihat ini agak sukar dilihat dan sering disembunyikan oleh awan.

Terdapat sebilangan tempat dari mana anda dapat melihat gunung, tetapi Hakone mudah dijangkau dari Tokyo dan ada banyak perkara lain yang harus dilakukan di kawasan ini sekiranya anda tidak bernasib baik dengan penglihatan.

Walaupun berkunjung pada hari yang mendung dan mendung, Mungkin anda bernasib baik kerana Gunung Fuji muncul dari awan di atas Tasik Ashi dan sungguh ajaib!

Hakone juga senang dikunjungi kerana anda dapat melihat-lihat pemandangan dengan pelbagai mod pengangkutan seperti kereta api, bas, kapal lanun dan cable car .

4. Nikko

Nikko adalah sebuah kota kuil dan tapak warisan dunia UNESCO di pergunungan beberapa jam daripada utara Tokyo dan membuat tempat percutian yang sejuk dari bandar. Kawasan ini terkenal dengan warna musim luruh yang meriah. Kuil-kuil dan kuil-kuil dengan pintu gerbang mereka dan tanglung batu yang ditutup dengan lumut tersebar di lereng bukit berhutan.

Tarikan utama destinasi ini adalah Kuil Toshogu, sebuah kompleks yang menakjubkan dengan lebih daripada selusin bangunan merah dan emas yang dihiasi dengan mewah di antara pokok-pokok cedar kuno yang besar. Orang ramai boleh menjadi ramai, jadi selepas itu pergi ke salah satu kuil yang lebih tenang.

5. Tsumago

Tsumago adalah kampung gunung tradisional yang sempurna di Lembah Kiso. Ia adalah salah satu bandar pos terpelihara yang terbaik di Jepun dan anda merasa seperti anda telah melangkah ke masa lalu di jalan-jalan tanpa jalan raya di rumah kayu yang dipulihkan dengan indah.

Selama tempoh Edo 300 tahun yang lalu, Tsumago adalah perhentian di Jalan Nakasendo antara Kyoto dan Edo (Tokyo). Anda boleh menaiki sebahagian jalan ini ke kampung Magome dalam masa dua hingga tiga jam. Malangnya, taufan menghalang kami untuk melakukan ini, tetapi sepatutnya berjalan kaki yang indah dan senang.

6. Hiroshima

Datang untuk memberi penghormatan kepada para korban pengeboman atom di Muzium dan Taman Peringatan Damai Hiroshima yang bergerak dan terus meneroka bandar moden yang hampir keseluruhannya dibina semula selepas Perang Dunia II. Hiroshima biasanya digabungkan dengan lawatan ke gerbang torii terapung yang terkenal di kuil Itsukushima di Pulau Miyajima yang berdekatan (pada bulan Jun 2019 gerbang ini sedang diubah suai sekurang-kurangnya setahun). Anda juga ingin mencuba okonomiyaki khas tempatan yang enak, penkek tebal, sayur-sayuran dan mi.

Related Posts