5 Destinasi Wajib Anda Pergi Di Thailand

Sawadikappp. Anda ingin bercuti ni negara jiran kita iaitu Thailand? Tapi tidak tahu destinasi yang ingin ditujui?Dari pantai dan gunung hingga ke taman nasional yang kaya raya dengan hidupan liar, bandar yang bertenaga, dan bandar yang comel. Thailand menawarkan semuanya untuk semua orang yang berkunjung ke negara tersebut. Mari saya syorkan beberapa destinasi yang wajib anda pergi di Thailand.

1. Phuket

Salah satu pulau terbesar di Thailand dan juga salah satu destinasi pelancongan paling popular di negara ini, Phuket mempunyai banyak destinasi menarik. Banyak pelancong menuju pasir Patong yang padat, kawasan yang terkenal dengan kehidupan malam yang hedonistik dan banyak sukan air. Anda juga boleh naik kapal ke Pantai Freedom yang indah, bersantai di Pantai Karon, nikmati pemandangan dari Pantai Kathu, dan banyak lagi.

Di Promthep Cape, anda akan disajikan dengan pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan. Dari segi hiburan, Phuket menjanjikan pertunjukan bertaraf dunia seperti pertarungan Muay Thai yang menggembirakan, masakan global di pelbagai restoran, dan bar dan kelab dari semua jenis. Hiking, go karting, interaksi dengan gajah, memancing, snorkeling, dan jet ski merupakan beberapa aktiviti yang perlu ada cuba.

2. Krabi

Salah satu wilayah yang paling popular di Selatan Thailand. Krabi menawarkan banyak pengalaman hebat di daratan dan pulau-pulau. Koh Phi Phi sering dikatakan sebagai salah satu pulau yang paling indah di Thailand. Anda kena lihat Maya Bay dan Phi Phi Viewpoint untuk mengetahui sebabnya. Koh Lanta adalah pulau yang santai dengan pantai berpasir yang panjang, bar pantai yang sejuk, bakau, dan komuniti Moken (laut gipsi).

Pencinta haiwan juga dapat meluangkan masa untuk menjadi sukarelawan di Lanta Animal Welfare untuk destnasi yang menyenangkan dan membantu membuat perbezaan. Koh Jum dan Koh Rok merupaka permata pulau yang lebih kecil dan kurang dikunjungi di wilayah ini. Di daratan, Railay adalah surga pendaki batu, Ao Nang adalah resort pantai yang ramai, dan Krabi Town mempunyai suasana tempatan orang kampung.

3. Koh Samui

Koh Samui merupakan pulau yang terkenal di Teluk Thailand. Koh Samui menarik minat semua orang seperti keluarga, pasangan berbulan madu hingga pengembara ransel dan pengembara solo. Pantai yang indah, seperti Chaweng, Lamai, dan Mae Nam yang mengelilingi pulau ini dan anda boleh mengunjungi perkampungan nelayan lama di Bophut.

Terdapat beberapa tempat untuk anda membeli-belah, makan, minum, dan tidur. Salah satu tempat yang lebih luar biasa di pulau ini ialah kuil dengan rahib mumi dan formasi batuan jiran yang kelihatan sangat cantik sekali. Koh Samui juga menawarkan banyak spa kelas tinggi dan padang golf yang sangat baik.

4. Bangkok

Bangkok merupakan ibukota Thailand yang sangat sinuk adalah destinasi yang mesti dilihat kerana terdapat pelbagai perkara yang mempesonakan untuk dilihat dan dilakukan agar sesuai dengan selera anda. Terdapat banyak pemandangan budaya dan sejarah kota ini, digabungkan dengan pencakar langit yang tinggi dan seni bina yang moden, galeri seni yang luar biasa, dan muzium yang menarik.

Tempat membeli-belah menawarkan pasar yang ramai, pasar terapung yang tidak biasa, dan pusat membeli-belah mega, dan tempat makan juga berbeza-beza dengan segalanya, dari restoran gourmet mewah hingga makanan jalanan ala-ala foot street yang berlimpah. Waktu malam menawarkan kesenangan seperti hari, dengan kelab malam yang berdenyut, muzik langsung, bar atas bumbung yang luar biasa, pertunjukan yang menarik, dan pertarungan Muay Thai yang mengasyikkan.

5. Chiang Mai

Sering disebut sebagai ibu kota utara, Chiang Mai menawarkan perpaduan budaya dan alam yang hebat. Dengan lebih daripada 500 kuil untuk dijelajahi. Kebun Binatang  Chiang Mai pada malam mampu mengejutkan anak-anak dan orang dewasa, dan kegiatannya mulai dari mendaki di hutan yang subur hingga arung jeram di sepanjang sungai yang cantik. Anda juga harus pergi ke titik tertinggi Thailand di Doi Inthanon, temui suku bukit etnik, jelajahi banyak air terjun yang menakjubkan, dan berinteraksi dengan gajah-gajah yang megah di tempat perlindungan etika.

Kehidupan malam adalah perkara penting, terutamanya jika dibandingkan dengan Bangkok, tetapi itu tidak bermakna anda perlu tinggal di dalam rumah sebaik sahaja. Terdapat banyak bar untuk bersantai, dan pasar malam adalah tempat teratas bagi para shopaholics untuk melihat-lihat dan membeli pelbagai barang tradisional Thailand.

Related Posts