10 Tips Travel Untuk Backpackers.

Tips travel untuk backpackers yang dapat mempersiapkan anda untuk hidup di jalan raya seperti berada di jalan raya.

Menjadi pengembara memerlukan masa, tetapi jika anda dilengkapi dengan petua, tip, dan peretas perjalanan yang betul, dan secara amnya anda tahu bagaimana melakukan pengembaraan, anda akan mendapat kelebihan apabila anda memperoleh pengalaman hidup baru dalam perjalanan ke seluruh dunia.

Oleh itu, tanpa urutan tertentu, mari kita dapatkan petua dan trik ransel terbaik yang terbaik! Petua perjalanan ini akan menjadikan pengembaraan anda lancar dan pendaratan anda menjadi lembut.

1. Jangan Bawak Barang Berlebihan

Petua backpacking nombor satu adalah untuk mengatasi kesilapan backpacker yang selalu dilakukan iaitu terlalu banyak. Kita semua melihat backpacker membawa barang-barang yang tidak berguna terlalu banyak.

Semakin banyak perjalanan anda, semakin banyak anda akan mendapati bahawa anda sebenarnya tidak memerlukannya. Perjalanan dengan tiga pasang kasut, beg make-up yang beratnya hampir empat kilogram, tiga atau empat jaket, 15 t-shirt, lima kamera berbeza, dan lebih daripada satu beg galas bersaiz penuh tidak diperlukan.

2. Bawa Khemah Berkualiti Tinggi

Tidur di khemah di bawah bintang-bintang, jauh dari isyarat WiFi dan kerumunan manusia, adalah salah satu sebab utama mengapa saya pergi untuk mengembara. Saya suka berada di tempat-tempat yang sunyi dan tenag daripada bunyi bising.

Melancong dengan khemah memang mempunyai satu kelemahan besar – ini menambah berat badan. Tetapi, dengan khemah, anda mempunyai kebebasan untuk tidur di tempat-tempat yang tidak dapat anda lakukan. Pintu melarikan diri mendaki berbilang hari tiba-tiba terbuka. Selain itu, membawa khemah akan menjimatkan wang anda.

3. Makan Makanan Jalanan ( Street Food )

Mengalami makanan baru adalah salah satu bahagian perjalanan antara yang paling digemari. Beberapa makanan paling enak dalam hidup saya telah dibeli dari orang-orang yang tidak sengaja di jalanan yang menyajikan makanan yang tidak dapat dilupakan dari kereta kecil, trak makanan, atau gerai pasar.

Bahagian terbaik? Makanan jalanan selalu menjadi pilihan makan di bandar yang paling murah.

Makan makanan jalanan memang membawa bahaya sendiri. Hampir setiap backpacker mempunyai kisah tentang sakit perut setelah makan makanan jalana . Saya akui ia berlaku. Walaupun nisbah risiko-ganjaran dalam jangka panjang memang sangat positif.

Anda mungkin akan jatuh sakit sekurang-kurangnya sekali kerana memakan makanan jalanan sepanjang karier pengembaraan anda. Ini adalah badan anda yang bertindak balas terhadap bakteria yang tidak pernah dijumpai sebelumnya. Bagi saya, sakit dari makanan jalanan adalah perkara biasa dan nasihat saya untuk backpacker adalah menahannya. Jika tidak mahu ambil risiko, anda boleh elakkan.

4. Selalu Bawak Botol Air

Semiliki sebotol air dengan anda adalah salah satu petua perjalanan terbaik saya dalam senarai ini. Anda akan menjimatkan wang dan mengurangkan plastik masuk ke lautan.

Dari perspektif belanjawan, adalah pembaziran wang sepenuhnya di kebanyakan negara untuk membeli air dalam kuantiti satu liter beberapa kali sehari. Membeli air botol setiap hari perjalanan anda selama berbulan-bulan akhirnya menjadi mahal.

Kurangkan jejak plastik anda: Mungkin perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk planet kita adalah memastikan anda tidak menambahkan lagi masalah plastik di seluruh dunia. Jangan beli botol air sekali guna; plastik itu berakhir di tapak pelupusan sampah atau di lautan.

5. Bawa Kamera

Setelah bertahun-tahun menempuh perjalanan, saya agak menyesal kerana tidak mempunyai kamera selama bertahun-tahun. Saya boleh mengambil beberapa gambar hebat di beberapa pantai Brazil atau di jalan-jalan di Buenos Aires. Sebagai gantinya, saya mempunyai kotoran kasar.

Bawa kamera perjalanan bersama anda. Tidak semestinya Canon DSLR terbaik di pasaran – ia mungkin sesuatu yang semudah point-and-shoot. Maksudnya ialah anda mempunyai sesuatu untuk membantu merakam semua pengembaraan anda yang menakjubkan.

Seorang rakan saya sebenarnya membawa Fuji Instax bersamanya sehingga dia dapat menyerahkan foto kepada orang tempatan. Jika anda bertanya kepada saya ia adalah idea yang hebat. Sekiranya saya dapat memberikan nasihat perjalanan kepada bekas pengembaraan saya, ini adalah untuk melakukan ini.

6. Membawa “Headlamp”

Sebagai tambahan kepada keperluan perkhemahan anda yang lain, membeli lampu depan ataupun dipanggil “headlamp’ sangat penting ketika melakukan perjalanan di kawasan yang terdedah kepada gangguan bekalan elektrik atau jika anda merancang untuk berkhemah dikawasan yang gelap.

Terdapat banyak penggunaan yang sangat praktikal untuk lampu ini. Dari memasak dalam kegelapan sambil berkhemah hingga mencari jalan ke bilik mandi asrama di tengah malam, anda akan menggunakan lampu anda untuk satu perkara atau yang lain setiap hari.

7. Perhatikan Selalu Beg Anda

Ini adalah petua keselamatan perjalanan yang berlaku bergantung kepada kawasan yang berbeza. Sekiranya anda membuat pengembaraan di suatu tempat seperti Scandinavia atau Jepun, kemungkinan anda boleh meninggalkan beg galas anda di suatu tempat dengan selama dan ia akan berada di sana semasa anda kembali. Sekiranya anda membuat pengembaraan ke Amerika Selatan atau Asia Tenggara, pastikan anda menjaga beg anda dengan selamat.

Negara-negara seperti Colombia, Kemboja, Brazil, dan Afrika Selatan terkenal dengan ragut beg. Sekiranya diberi sedikit peluang, pencuri akan mencuri beg galas anda sepantas kilat tanpa anda sedari. Mereka boleh mencurinya dari belakang kerusi anda, kaki anda di taman, pantai, atau ketika anda sedang tidur di dalam bas.

8. Pastikan Bawa Jaket Hujan Dan Beg Kalis Air

Apabila anda pergi mengembara di tempat langit terbuka dan hujan turun secara tiba-tiba, anda perlu melindungi barang penting anda daripada kena air. Kecuali jika anda pergi ke padang pasir atau tempat kering yang lain, hujan akan turun pada waktu tertentu selama perjalanan berbulan-bulan. Tidak kira di mana anda melancong, anda akan selalu mempunyai pelindung hujan.

Hujan seolah-olah datang dalam keadaan lebat secara tiba-tiba apabila ada orang yang tidak bersiap sedia. Anda memerlukan beberapa cara untuk memastikan barang anda tetap kering . Jadi jika beg galas anda tidak sekurang-kurangnya tahan air, ada baiknya membelinya jaket kalis air.

9. Jangan Terlebih Merancang

Merancang perjalanan anda hingga ke detik-detik terakhir tidak praktikal jika mempunyai rancangan yang padat dan ketat di mana satu kelewatan dalam perjalanan tersebut akan menghilangkan rasa keseronokkan yang menyenangkan.

Walaupun anda harus menempah tempat penginapan anda terlebih dahulu ketika mengunjungi tempat-tempat mahal semasa musim tinggi atau pergi ke suatu tempat semasa festival, jangan terlalu merancang perjalanan anda. Backpacker gembira adalah orang yang teratur dan dipandu, namun tidak obsesif dalam merancang dan membuat pesanan. Bersikap fleksibel hanyalah ciri lain dari pakar backpacker.

10. Bawa “Powerbank”

Mempunyai power bank untuk memastikan elektronik anda tetap terpakai di jalan raya adalah petua penting untuk backpacking. Jika anda ingin melakukan perjalanan bas atau kereta api selama 30+ jam, pastikan sediakan powerbak kerana apabila anda terjadinya telefon anda kehabisan bateri, ia tidak akan menjadi sia-sia.

Beberapa powerbank boleh menjadi besar dan berat bergantung kepada berapa banyaknyer mAH atau kuasa yang mampu powerbank pegang. Bergantung pada keperluan elektrik anda, anda dicadangkan untuk menggunakan powerbak yang mempunyai banyak port USB supaya anda dapat mengecas beberapa peranti pada satu masa.

Untuk perjalanan menaiki bas / kapal terbang / kereta api yang lama, anda perlu memastikan semua peranti anda dicas dan siap digunakan. Sekiranya anda berada di landasan, anda boleh menggunakan power bank untuk kamera anda. Jangan lupa caj bank kuasa anda sebelum memulakan perjalanan panjang!

 

Kredit : https://www.thebrokebackpacker.com/travel-tips/

 

Related Posts