Perkara-perkara Penting Sebelum Pergi Bercuti

Rakan anda baru sahaja kembali dari percutian tahunan mereka di luar negara dan anda tidak dapat menahan rasa cemburu anda lagi kerana teringin juga pergi bercuti juga?

Anda tahu sudah tiba masanya untuk keluar daripada dunia membosankan ini dan pergi bercuti, tetapi bagaimana dan di mana anda bermula? Soalan-soalannya nampaknya tidak berkesudahan dan sukar untuk mengetahui di mana hendak bermula.

Anda tidak perlu risau. Anda dengan cepat beralih dari noob perjalanan ke perjalanan sombong dengan memulakan dengan beberapa perkara penting sbelumpergi bercuti.

1. Pertimbangkan Pakaian Anda

Anda tidak perlu berpakaian dengan baik, tetapi anda mungkin perlu mengikuti beberapa peraturan yang paling asas. Yang paling penting, jangan sekali-kali mempertimbangkan beg fanny / beg palsu walau apapun dalam keadaan apa jua pun. Mereka mudah dirompak, menandakan anda sebagai pelancong, dan yang paling memalukan kerana mereka semua adalah penjahat. Bagi orang Amerika Utara, tinggalkan juga stoking putih, kasut putih, dan topi besbol. Sudah tentu tidak boleh menjaga gaya anda sendiri, tetapi jika anda mahu orang memperlakukan anda dengan lebih adil, maka mengelakkan stereotaip adalah idea yang baik.

2. Kepentingan Duit

Berapa banyak yang harus anda ambil dan dalam bentuk apa? Pendekatan paling mudah adalah melupakan cek pengembara dan sejumlah besar wang tunai. Sebagai gantinya, bawa kad ATM bersama anda dan keluarkan wang anda semasa anda memerlukannya. Cuba mengeluarkan wang yang setara dengan beberapa ratus pada satu masa – dengan cara ini anda tidak perlu membayar banyak wang yuran transaksi, tetapi jika anda kehilangan wang tunai tersebut atau anda dirompak itu adalah kecuaian anda sendiri. Sebilangan besar bandar dan hampir semua lapangan terbang dihubungkan hari ini – jika anda akan berada di satu atau melalui satu, anda pasti baik-baik saja.

3. Pertimbangkan Bentuk Perjalanan Alternatif.

Kita sekarang hidup era di mana pesawat, bas, kereta api, dan teksi boleh membawa anda hampir di mana sahaja ke seluruh dunia. Tetapi jika anda mengambil berat dengan pelepasan karbon, takut terbang, atau hanya mahukan pengalaman yang lebih mendalam, pertimbangkan alternatif anda. Bot perlahan kadang-kadang dapat menjimatkan sedikit wang. Setelah anda sampai ke destinasi anda, menjelajahnya dengan basikal, kuda, atau berjalan kaki akan mengubah perjalanan anda secara dramatik, hampir selalu menjadi lebih baik. Perjalanan mendaki atau berbasikal hanya satu atau tiga hari akan memberi anda rasa perjalanan epik yang luar biasa. Selain itu, anda tahu, lebih baik untuk persekitaran.

4. Kemaslah Dengan Bijak

Terdapat banyak nasihat mengenai barang anda ingin kemaskan, dan kebanyakannya menyangkut pentingnya pembungkusan yang simple dan padat. Bawa tidak lebih dari 3-4 pakaian dan tanpa kecuali anda tidak memerlukan lebih dari dua pasang kasut. Dan, ya, selipar dikira sebagai satu pasang. Lampu pembungkusan sangat penting, tetapi tidak semudah itu. Anda juga mahu menjadi agak mandiri juga. Beberapa perkara yang sangat diperlukan oleh pelancong tambahan termasuk: bateri tambahan, peta, dek kad, lampu suluh, alat makan plastik, pita saluran, dan tali pakaian. Jam perjalanan juga sangat berguna. Perkara lain – kunci bagasi tidak diperlukan. Mereka mudah diambil (kunci yang berbeza menggunakan kunci yang boleh ditukar ganti) dan syarikat penerbangan tidak akan membiarkan anda menguncinya semasa anda memeriksa beg.

5. Semoga Selamat Bercuti

Adakah anda pasti mahu melakukan ini? Risiko perjalanan yang paling besar bukanlah air yang kotor, sakit perut, cengkeraman agresif, kutu busuk, atau pencuri. Ini ketagihan. Jangan meletakkan kaki anda di dalam air ini kecuali anda benar-benar ingin berenang. Mengatasi bug perjalanan bermaksud sekurang-kurangnya berjaga-jaga membaca blog perjalanan dari orang yang belum anda temui, mencari tambang daripada kebiasaan daripada jangkaan perjalanan, dan mengganggu rakan anda dengan terus menerus memberi komen tentang betapa lebih baik Pad Thai di Chang Mai adalah. Pada tahap yang lebih maju, penderitaan ini boleh menyebabkan berhenti kerja dengan baik, meninggalkan pasangan yang hebat, menjual rumah anda, atau menghabiskan simpanan hidup anda dalam beberapa bulan.

Related Posts